Recept

Mor Elsas recept

 

Jordgubbar går att använda till mycket! Du kan göra sylt, saft och marmelad, efterrätter och tårta eller varför inte marinera godsakerna i honung?

Här vill vi dela med oss av olika recept. Mor Elsa har dessutom många lappar instuckna i sin receptbok och det är en skatt vi vill ta fram åt dig. På Bärfrämjandets hemsida finns många härliga bär- och jordgubbsrecept, bland annat från Carina Brydling.

Det finns inget smarrigare än jordgubbar!

Vareborgs jordgubbssylt

Ingredienser:
Jordgubbar
Socker
Röd melatin

Gör så här:
1. Koka 2 liter jordgubbar i lite vatten cirka 5 min och tillsätt 500 gr. socker. Kokas i 2 min.


2. Tillsätt 1 tsk röd melatin blandat med 2 dl socker. Blanda detta i sylten och låt koka 2 min.
 

3. Ta av kastrullen från värmen, skumma av och häll upp sylten i rena och varma burkar. Förslut väl.

Mor Elsas rårörda jordgubbssaft

 

Ingredienser:
Jordgubbar
Vinsyra
Socker
Natriumbensoat

 

Gör så här:
1. 2 liter kokande vatten slås över 3 liter jordgubbar och röres någon gång.

 

2. 40 gr vinsyra tillsättes låt sedan stå ett dygn.
 

3. Sila av och mät.
 

4. Tillsätt 3 kg socker, rör om tills sockret smält. Skumma av.
 

5. 1 kryddmått natriumbensoat per liter saft tillsättes under omrörning.
 

6. Tappa upp på väl rengjorda flaskor – gärna sköljda med atamon (natriumbensoat och bensoesyra).

Jordgubbssmoothie

Ingredienser (2 port):
4 dl färska jordgubba
1,5 dl naturell yoghurt
1,5 dl lättmjölk
1-2 msk florsocker

 

Gör så här:
1. Skölj, snoppa och dela jordgubbarna.

 

2. Häll mjölk, yoghurt, jordgubbar och florsocker i en mixer och mixa ca 2-3 minuter, så det blir en slät dryck.
 

3. Servera och njut!

Marinerade jordgubbar med frisk gräddkräm

Ett recept från www.kokaihop.se

Ingredienser:
1 liter jordgubbar
1 msk citronsaft
0,5 dl flytande honung
1 tsk riven färsk ingefär
1 tsk rivet limeskal

 

Gräddkräm:
1 dl vispgrädde
1 dl gräddfil
1 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
1. Dela jordgubbarna och lägg i en skål.

 

2. Blanda honung, ingefära och limeskal. Häll det över jordgubbarna och blanda runt.
 

3. Vispa grädden. Rör i gräddfil, florsocker och vaniljsocker.
 

4. Servera jordgubbarna med gräddkrämen. Njut!

Vinmarinerade jordgubbar

Jordgubbar i mascarpone-cream (4 personer)

Ingredienser:
0,5 dl jordgubbar
250gr marscapone
2 äggulor
0,5 dl socker
0,5 – 1 tsk vaniljsocker

Marinad:
2 dl rött vin
0,5 dl socker

 

Gör så här:
1. Rör ihop mascarpone, äggulor, socker och vaniljlsocker till en jämn smet.

 

2. Koka ihop rödvinet tillsammans med sockret – vätskan skall reduceras till ca 1 dl
 

3. Lägg i jordgubbarna i marinaden och låt ligga i 15 minuter innan serveringen.
 

4. Häll upp krämen i fina glas på fot och lägg de vinmarinerade jordgubbarna över.

 

Njut!

Jordgubbsmarmelad med rabarber och portvin

 

Ett recept från  www.kokaihop.se

Ingredienser:
500 gr rensade jordgubbar
500 gr rensade rabarb
500 gr syltsocker
0,5 dl rött sött portvin, ex Sandeman

 

Gör så här:
1. Rensa jordgubbarna. Dela på större bär. Ansa och skiva rabarbern i centimeterstora bitar.

 

2. Blanda bär, rabarber, socker och portvin i en tjockbottnad kastrull.
 

3. Koka upp, skumma eventuellt och låt sedan sjuda tills rabarbern kokat lagom mjuk.
 

4. Låt svalna en stund i kastrullen. Häll sedan upp i väl rengjorda burkar med tätslutande lock.

 

TIPS: Om du gillar bitar i marmeladen låt den inte bli så mjuk att den faller sönder till trådar. Testa med en potatissticka för rätt konsistens på rabarbern.