Vareborgs Recept
Mor Elsas recept
Jordgubbar går att använda till mycket! Du kan göra sylt, saft och marmelad, efterrätter och tårta eller varför inte marinera godsakerna i honung?
Här vill vi dela med oss av olika recept. Mor Elsa har dessutom många lappar instuckna i sin receptbok och det är en skatt vi vill ta fram åt dig. På Bärfrämjandets hemsida finns många härliga bär- och jordgubbsrecept, bland annat från Carina Brydling.
Det finns inget smarrigare än jordgubbar!
Vareborgs jordgubbssylt
Ingredienser:
Jordgubbar
Socker
Röd melatin
Gör så här:
1. Koka 2 liter jordgubbar i lite vatten cirka 5 min och tillsätt 500 gr. socker. Kokas i 2 min.
2. Tillsätt 1 tsk röd melatin blandat med 2 dl socker. Blanda detta i sylten och låt koka 2 min.
3. Ta av kastrullen från värmen, skumma av och häll upp sylten i rena och varma burkar. Förslut väl.
Mor Elsas rårörda jordgubbssaft
Ingredienser:
Jordgubbar
Vinsyra
Socker
Natriumbensoat
Gör så här:
1. 2 liter kokande vatten slås över 3 liter jordgubbar och röres någon gång.
2. 40 gr vinsyra tillsättes låt sedan stå ett dygn.
3. Sila av och mät.
4. Tillsätt 3 kg socker, rör om tills sockret smält. Skumma av.
5. 1 kryddmått natriumbensoat per liter saft tillsättes under omrörning.
6. Tappa upp på väl rengjorda flaskor – gärna sköljda med atamon (natriumbensoat och bensoesyra).
Jordgubbssmoothie
Ingredienser (2 port):
4 dl färska jordgubba
1,5 dl naturell yoghurt
1,5 dl lättmjölk
1-2 msk florsocker
Gör så här:
1. Skölj, snoppa och dela jordgubbarna.
2. Häll mjölk, yoghurt, jordgubbar och florsocker i en mixer och mixa ca 2-3 minuter, så det blir en slät dryck.
3. Servera och njut!
Marinerade jordgubbar med frisk gräddkräm
Ett recept från www.kokaihop.se
Ingredienser:
1 liter jordgubbar
1 msk citronsaft
0,5 dl flytande honung
1 tsk riven färsk ingefär
1 tsk rivet limeskal
Gräddkräm:
1 dl vispgrädde
1 dl gräddfil
1 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
1. Dela jordgubbarna och lägg i en skål.
2. Blanda honung, ingefära och limeskal. Häll det över jordgubbarna och blanda runt.
3. Vispa grädden. Rör i gräddfil, florsocker och vaniljsocker.
4. Servera jordgubbarna med gräddkrämen. Njut!
Vinmarinerade jordgubbar
Jordgubbar i mascarpone-cream (4 personer)
Ingredienser:
0,5 dl jordgubbar
250gr marscapone
2 äggulor
0,5 dl socker
0,5 – 1 tsk vaniljsocker
Marinad:
2 dl rött vin
0,5 dl socker
Gör så här:
1. Rör ihop mascarpone, äggulor, socker och vaniljlsocker till en jämn smet.
2. Koka ihop rödvinet tillsammans med sockret – vätskan skall reduceras till ca 1 dl
3. Lägg i jordgubbarna i marinaden och låt ligga i 15 minuter innan serveringen.
4. Häll upp krämen i fina glas på fot och lägg de vinmarinerade jordgubbarna över.
Njut!
Jordgubbsmarmelad med rabarber och portvin
Ett recept från www.kokaihop.se
Ingredienser:
500 gr rensade jordgubbar
500 gr rensade rabarb
500 gr syltsocker
0,5 dl rött sött portvin, ex Sandeman
Gör så här:
1. Rensa jordgubbarna. Dela på större bär. Ansa och skiva rabarbern i centimeterstora bitar.
2. Blanda bär, rabarber, socker och portvin i en tjockbottnad kastrull.
3. Koka upp, skumma eventuellt och låt sedan sjuda tills rabarbern kokat lagom mjuk.
4. Låt svalna en stund i kastrullen. Häll sedan upp i väl rengjorda burkar med tätslutande lock.
TIPS: Om du gillar bitar i marmeladen låt den inte bli så mjuk att den faller sönder till trådar. Testa med en potatissticka för rätt konsistens på rabarbern.